Детски говор

 

argaiv1447

На тавана има закачени банани и шимпанзето Рафи търси начин да ги достигне. Около него са разхвърляни щайги. За да си вземе храната, то трябва да ги подреди по големина в пирамида. Отначало не знае какво да прави. Слага щайга върху главата си, скача, хвърля ги, но, уви, без резултат... Сеща се да ги сложи една върху друга: първо голяма върху малка и... отново е далеч от бананите. След много опити успява да построи пирамидата и да си вземе наградата. Ура, едно умение е постигнато – строи правилно пирамида, за да достигне закачените вкуснотии на тавана. Друга задача: в шкаф има заключена любима играчка и наблизо лежи ключ. След многократни опити „проба-грешка” Рафи успява да реши задачата- слага ключа в дупката, завърта и вратата се отваря....

Същия грандиозен път на проби – грешки преминава бебето и малкото дете в ежедневните си усилия за овладяване на умения: да протяга ръка и сграбчва предмет; да гука, да се усмихва и това да привлича мама; да пълзи, за да достигне играчка, да реди пирамида....Но за разлика от шимпанзето Рафи, много скоро то започва да използва социалния опит - знанията на възрастния до себе си с помощта на речта! Край на трудоемките усилия – „мама казва, аз правя”!

Малкият Ники на 2г.2 м. има нова играчка: гараж с коли. Той се чуди как да извади колите. Майка му казва: ”Ники, натисни това копче”. Ники разбира, изпълнява указанията и бързо стига да желаната си играчка. Чрез думите на мама и способността си да ги разбира той спестява време и усилия, достига по- лесно и бързо до целта.

Чрез смисловата реч детето получава знания за предмети и явления, как действат, как се използват, иска, пита, споделя,обменя мисли.... 

Възникването и развитието на говора става бавно, на постъпателни етапи, които не могат да бъдат прескачани. В самото начало е комуникацията – база за разбирането. След това идва изговаряне на думата- несигурни, неточни опити, изискващи много повторения, за да се стигне до правилния  модел. С възрастта езиковите умения се усложняват. Речевото изказване изразява мисли, намерения, чувства и изисква по-сложни езикови средства.

Способността ни да се научим да говорим е биологично заложена, но и дълбоко социална по природа. „Проговарянето” започва от самото раждане, когато бебето усвоява множество невербални умения, с които да привлича вниманието на мама и да изразява удоволствие - неудоволствие. Моторни и вокални изяви /плач, смях, гукане, поглед, усмивка/ изграждат здравата социална основа на бъдещия детски говор. Дългоочакваните смислови думички, с които детето започва да комуникира своите нужди и искания, а по-късно да споделя свой интерес, са резултат от активно емоционално и социално взаимодействие между бебе, родител и среда.

Когато развитието следва своя естествен ход, необезпокояван от препятствия, езиково-речевите умения се появяват и усъвършенстват без специално обучение, но само и единствено в социална среда. За да проговори, малкото дете има нужда от търпелив слушател, от знаещ и можещ комуникатор- партнъор и най-вече от възторжена подкрепа за своите усилия!

Защо навременната поява и качествено развитие на ранния детски говор са толкова важни?

Езикът е нашето средство да се свързваме, да общуваме, да обменяме знания, да мислим и променяме света около нас!

Неоспорими изследвания в областа на лингвистиката, психология на обучението,образованието, логопедията доказват решаващата роля на детския говор като основен предиктор за разгръщане на умствения потенциал и в резултат на това – академична успеваемост на детето. Пряка връзка е открита между богатството на ранния речник /количество и разнообразие/ и степента на постигната грамотност и лекота на общуване.

Анкета

Как намерихте сайта ни?
 

Посетители онлайн

В момента има 8 посетителя в сайта