Норми & периодизация на говорно развитие

argaiv1447

 

 

         Емоционалното взаимодействие между дете и родител започва от първите дни на живот. Всеки ден от израстването носи нови радостни изненади: първо поглеждане, проследяване, моторно оживление, първа усмивка, после смях.....все ранни сигнали, които показват, че малкият човек търси вниманието и присъствието на друг. Експресивните изяви на различен плач, смях, гукане помагат на родителя да се досеща за състоянието, потребностите и настроението на своето дете. През първата година на живот то преминава през грандиозно развитие на психика и моторика. Всекидневно практикува умения, за да може в един прекрасен момент към 1 годинка  да свърже звуковата комбинация „мам” или „тата” с появата на мама или тати.

 

Пълноценното разбиране, изразяване и общуване на детето зависят изцяло от зрелостта на комуникативни и езиково- речеви умения. Езиковото овладяване е една от най-сложните и чувствителни на въздействие сфери на развитие. То е бавен поетапен процес, по време на който детето се учи на специфични умения и поведения. Всеки етап е свързан с появата и усъвършенстването на нови умения, по-комплексни от предходните. Изграждането и постигането на всяко едно от тях стимулира съзряването на мозъка /структура и функции/. Това от своя страна тласка развитието към по-сложен етап и към нови адаптивни възможности. Всяко дете си има свое индивидуално разписание: едно дете прави смело първи стъпки на 10 м., друго – все още боязливо престъпя на 13м.; едно дете подарява на мама, тати или баба първата си смислова дума на 12м., а при друго трябва да почакат до 18 м.

 

Въпреки големите индивидуални различия, различните възрастови периоди имат сходни задължителни постижения. Известно е ,че уменията и поведенията се тренират най-добре в съответните си критични периоди или близо до тях. За комуникацията, езика и речта такива критични периоди са първите три години от живота на малкото дете. Тогава мозъкът анатомично и функционално се променя най-бурно и води до съзряване на специфични невронни връзки.

 

 

  1. от раждане до 1 година >>
  2. от 1 година до 2 години >>
  3. от 2 години до 3 години >>
  4. от 3 години до 4 години >>
  5. от 4 години до 5 години >>

Анкета

Как намерихте сайта ни?
 

Посетители онлайн

В момента има 12 посетителя в сайта