Лепетната реч - писта към първите смислови думи!

 

argaiv1113

 

      В количката осеммесечната Вили оживено размахва ръчички, бута с крака и ентусиазирано огласява магазина с непрестанни възгласи. Младите й родители са заети с избора на този или онзи продукт, а тя неуморно реди звукови вериги :” Дай- дай – дай”, „ мъм – мъм- мъм „..и отново. Заслушвам се с умиление: сричките се повтарят, но интонацията е различна, както и интензитетът: ту звучи радостно и ентусиазирано, ту след малко – раздразнено и почти сърдито. Майката разбира, че търпението на Вили се изчерпва и й подава да държи капаче. След кратко заиграване, тя продължава своята „верижна песен”.

     Една кратка демонстрация на лепетна реч – звукова игра, в която детето повтаря и експериментира със сричкови вериги, включващи речеви звукове на конкретната езиковата среда.

Защо лепетната реч, често недооценявана, е толкова важна за усвояването и развитието на говорно-езиковите умения ?

    Съвременните изследвания сочат, че посричковото звуково повтаряне не е просто физичен акт на упражнение за мускулите на активните артикулатори като език и устни. Безопасна технология, отчитаща посоката и интензитета на движение на устните на малкото дете, доказва пряка връзка между повтарящото се сричково произнасяне и лявата мозъчна хемисфера с региони, отговорни за появата и функционирането на езиково- речевите ни умения. Този период  изобилства с многократни възможности за изграждане на т.н. обратна връзка – детето започва да се чува и да опознава повтарящи се съчетания, които го привличат като звучание и вибрации, а това стимулира закрепването им в мозъчните представителства. Поставя се основата на едно продължително изграждане на фонематично - звукови модели, характерни за дадения език. Едновремено с това, лепетната реч предлага богати възможности за комуникативна взаимност, имитиране и редуване /детето случайно произнася”ма-мъ-ма”- възрастният се навежда или застава близо до лицето му и с нежен, напевен  глас повтаря сричките”ма-мъ-ма”, искаш мама” и  изчаква детето отново да се включи/.  

Задължителни характеристики на лепетната реч:

   Обикновено посричковото звукопроизводство възниква и се развива между 6 – 14 месечна възраст. Малкото дете започва да произнася срички / комбинации СГ, СГС /, без да имат смислова насоченост към конкретни обекти или хора. Преминавайки през 4 етапа, лепетът постепенно се усложнява. Включва все повече съгласни звукове / г, б, м, н, к, д, т, й/ и променя формата си от редупликирани срички/ма-ма / към смесени/ ба-ма, би-да, мам-мъм, дай/.

      Много често в практиката ми със случаи на езикова задръжка и отклонения, независимо от причината, този предвербален период се оказва дефицитен или напълно отсъстващ. Пренебрегва се ролата на лепета за появата на първите смислови думи, както и на гладкото протичане на езиковите механизми. Родителите с умиление и нетърпеливо очакват да чуят първите „мама”, „биба”,”бана”, „тата”, но за да успее това, техният малчуган трябва да е преминал месеци на „звуково-сричкова” тренировка.

Как да поддържаме и окуражаваме лепетната реч ?

  • За да развива и поддържа това си умение, детето трябва да получава често одобрение, емоционално и звуково, в реакциите на най-близките хора около себе си!
  • Едно от най- приятните и с доказана ефективност подкрепящи поведения е  реципрочното „отговаряне” на звуковите усилия на бебето. Така се поставят и основите на комуникацията: взаимност и редуване на слушател- говорител.
  •  Децата по различен начин и срок се справят с тази задача. Едни – бързо поемат и откликват на звуковата игра, а други – са по-мълчаливи и изискващи повече търпение и усилия.
  • Но както и да се справя детето, родителят трябва да влага силна емоционална окраска на гласа и мимиката.
  • За да бъде постигнат максимален ефект, лицето на родителя трябва да бъде близо и срещу лицето на детето. Така то може да вижда артикулационните движения на това, което чува!   
  • Препоръчително е поддържането и тренирането на лепетната реч да бъде въведена като рутинна социално-комуникативна игра между родител и дете.

Смехът и взаимността са най – ценните завоевания !!!

Анкета

Как намерихте сайта ни?
 

Посетители онлайн

В момента има 7 посетителя в сайта