Какви консултации могат да бъдат направени и при какви специалисти

 

argaiv1447

Първични консултации, които могат да бъдат направени :

 

  • Проверка на слуха при специалист- аудиолог;
  • Проверка на комуникативни, езикови и речеви умения  при логопед – ранна интервенция;
  • Проверка на общото психомоторно развитие  при : педиатър или детски психолог или екип от детски психиатър, детски психолог, логопед, особено при възникнали съмнения огносно социо-емоционални и комуникативно - поведенчески разстройства на развитието /пр. аутизъм, генерализирани разстройства /

Когато родителят има съмнение относно развитието на своето дете, е от решаващо значение да не се изчаква окончателната диагноза , защото нейното поставяне отнема от месеци до години, а това забавя интервенцията и влошава симптомите ! Подчертано препоръчително е да се подходи проактивно : да се потърсят насоки и да се започне въздействие върху изоставането възможно най-рано след разпознаване на обезпокоителни сигнали!

Каквато и да е диагнозата, детският мозък, с доказаната си способност за бурно изграждане на връзки между невроните / нервните клетки/ в ранните критични периоди, има най-добри шансове за развитие и компенсация. Колкото повече и по-трайни връзки свързват различни отдели на мозъка, толкова по-голям тласък ще има развитието, толкова по-пълноценно ще се разгърне потенциала на детето.

Всяко едно изчакване води до потискане на тази способност!!!

 

Анкета

Как намерихте сайта ни?
 

Посетители онлайн

В момента има 21 посетителя в сайта